Κατηγορίες
νηπιαγωγείο 2020

Η πίτα της Ισορροπημένης διατροφής

Η Πίτα της Ισορροπημένης Διατροφής (Eatwell plate)

Αρχικά, οι μαθητές/τριες εξοικειώνονται με τις πέντε διαφορετικές ομάδες στις οποίες κατηγοριοποιούνται τα τρόφιμα και την γραφική αναπαράστασή τους στην Πίτα της Ισορροπημένης Διατροφής. Κατόπιν, εξετάζονται τα χαρακτηριστικά της αναλογικότητας, της ποικιλίας και του μέτρου τα οποία χαρακτηρίζουν μια ισορροπημένη διατροφή.

υγιεινές τροφές
Κατηγορίες
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

8 λόγοι για να ασχοληθεί με τη μουσική το παιδί.

Η επίδραση της μελωδίας στο συναισθηματικό μας κόσμο είναι άμεση, ενώ επηρεάζει με πιο εμφανή σημάδια την εύπλαστη ακόμα προσωπικότητα του μικρού σας.
Η μουσική…
•    Καλλιεργεί τη φαντασία και αναπτύσσει τη δημιουργικότητα του παιδιού.
•    Το βοηθά να συγκεντρώνεται και να οργανώνει τη σκέψη του.
•    Ασκεί το παιδί στην αυτοπειθαρχία και στο συντονισμό των κινήσεων. Τα παιχνίδια με μουσική, ο χορός και φυσικά κάθε μουσικό όργανο είναι οι κατάλληλοι τρόποι για να μάθει το μικρό σας να ελέγχει τις κινήσεις όχι μόνο των χεριών του αλλά και ολόκληρου του σώματος.
•    Μαθαίνει στο παιδί να πειθαρχεί (π.χ. με τη συμμετοχή του σε μια μπάντα) και να συνεργάζεται, ενώ παράλληλα καλλιεργείται και η αυτοπεποίθηση του (αφού αισθάνεται σημαντικό για την επιτυχή απόδοση της ομάδας).
•    Αναπτύσσει την ευαισθησία στο μικρό σας. Η ευαισθησία σε συνδυασμό με την πειθαρχία το βοηθούν να ωριμάσει.
•    Είναι μια θαυμάσια αφορμή για να καλλιεργείται περισσότερο η κοινωνικοποίηση. Εκτός από τους συμμαθητές του στο σχολείο, το παιδί που ανήκει σε ένα μουσικό γκρουπ συναναστρέφεται με ακόμα πιο πολλά παιδιά.
•    Δραστηριοποιεί το μυαλό οξύνοντας τη σκέψη και βελτιώνοντας τη μνήμη. Τα παιδιά που από πολύ μικρή ηλικία κάνουν μαθήματα μουσικής έχουν καλύτερες επιδόσεις σε διαγωνίσματα, σε σχέση με παιδιά που δεν γνωρίζουν καν τις βασικές νότες. Οι νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου (μνήμη και προσοχή) οξύνονται περισσότερο σε όσα παιδιά λαμβάνουν μουσική παιδεία.
•    Βοηθά το παιδί σας να εκφράζει τα συναισθήματά του. Οι μελωδίες είναι το καλύτερο μέσο για να εξωτερικεύει τη χαρά, τη λύπη, ακόμα και τις σκέψεις ή τους προβληματισμούς του. https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/300901_moysiki-kai-paidi-pos-epidra-sto-diabasma-kai-ti-sygkentrosi

Κατηγορίες
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Γυμναστική για παιδιά: Ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Η γυμναστική για παιδιά είναι ευεργετική και αναγκαία από τις παιδικές ηλικίες. Μελέτες από επίσημους οργανισμούς, όπως η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , μιλάνε για δραματική αύξηση του ποσοστού υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών κατά τη σχολική ηλικία. Απόλυτα αναμενόμενο θα έλεγε κανείς από την στιγμή που ένα πολύ υψηλό ποσοστό του παιχνιδιού έχει μεταφερθεί στα τηλεχειριστήρια και στα πληκτρολόγια. Γιατί λοιπόν η γυμναστική για παιδιά είναι τόσο σημαντική και γιατί πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία;

Αποδεδειγμένα η γυμναστική για παιδιά λειτουργεί θετικά στην υγεία: βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, ενισχύει το μυϊκό σύστημα των παιδιών προστατεύοντας τα από τραυματισμούς, βελτιώνει την ευλυγισία τους και φυσικά βοηθά στο να διατηρηθεί ένα ιδανικό βάρος. Ωστόσο η γυμναστική για παιδιά επιδρά θετικά και στον ψυχολογικό τομέα καθώς μειώνει το άγχος. Μέσω αυτής το παιδί μαθαίνει να εκτονώνει την ένταση από το σώμα του και ταυτόχρονα να ελέγχει το στρες.https://lamberts.gr/%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC/

Κατηγορίες
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί αγγλικά;

«Στο νηπιαγωγείο, με παιχνίδι, εικόνα, θέατρο και μουσική (τραγουδάκια). Πολύ σημαντικό είναι επίσης το θεματικό παιχνίδι, π.χ. όταν ξεκινά το φθινόπωρο μπορούμε να μιλάμε στο παιδί για το πώς είναι το φθινόπωρο και για οτιδήποτε σηματοδοτεί την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τις εικόνες των παιδιών τις μετατρέπουμε σε λέξεις, προτάσεις και σε θεματικό λεξιλόγιο. Σ’ αυτή την ηλικία, η μάθηση είναι βιωματική και διασκεδαστική τόσο για τον μικρό μαθητή (-τρια) όσο και για τον καθηγητή (-τρια)!» https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/285536_pote-na-xekinisoyme-sto-paidi-agglika

Κατηγορίες
νηπιαγωγείο 2020

To πρώτο μου άρθρο: Βασιλική Αλεξίου

Όπως έχει διαπιστωθεί ο τρόπος συγγραφής μιας επιστημονικής εργασίας, σε κάθε επίπεδο της εκπαίδευσης, δεν αποτελεί μία προφανή διαδικασία, με αποτέλεσμα να προβληματίζει ιδιαίτερα και μάλιστα ακόμα περισσότερο κατά τη χρονική περίοδο που κανείς έχει υποχρέωση να υποβάλει το δικό του επεξεργασμένο θέμα.

Για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο βιβλίο φιλοδοξεί να δώσει διέξοδο σε αυτό το ζήτημα, παρουσιάζοντας στους ενδιαφερόμενους, φοιτητές ή νέους ερευνητές όλα τα θέματα σχετικά με την προετοιμασία, αναζήτηση, διαχείριση του υλικού, την έκφραση, αλλά και το εννοιολογικό περιεχόμενο.

Μπορεί ακόμα ο προτεινόμενος τρόπος διαχείρισης του προς επεξεργασία υλικού να βοηθήσει αρκετούς στην προσέγγιση του θέματός τους, έτσι ώστε να επαληθεύουν, σε κάθε νέα ερευνητική τους κίνηση, την απόφασή τους να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα

Vasiliki Alexiou
  1. κίνηση
  2. απόφαση
  3. προσέγγιση

Προσχολική Αγωγή